Schutting plaatsen: Waar moet je wettelijk op letten?

Het plaatsen van een schutting lijkt op het eerste gezicht misschien een eenvoudig project: je kiest bijvoorbeeld een mooie bamboe schutting, regelt de materialen en begint met bouwen. Echter, voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten welke regels en wetten van toepassing zijn. Een schutting dient niet alleen om privacy te bieden of je tuin af te bakenen, maar heeft ook te maken met juridische aspecten zoals eigendomsrechten, erfgrenzen en de hoogte van de schutting. In deze blog bespreken we de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het plaatsen van een schutting.

1. Eigendom en erfgrens: Waar mag de schutting staan?

Voordat je begint met het plaatsen van een schutting, moet je weten waar precies de erfgrens van je perceel ligt. De erfgrens bepaalt tot waar jouw eigendom reikt en waar dat van je buren begint. Het is niet altijd even duidelijk waar deze grens precies loopt, vooral als er geen bestaande afscheiding is. Als je twijfelt, kun je de kadastrale gegevens opvragen bij het Kadaster. Dit geeft je een nauwkeurige kaart van je eigendom en de grenzen ervan.

Als je een schutting precies op de erfgrens wilt plaatsen, moet je in principe toestemming hebben van de buren. De schutting is dan gezamenlijk eigendom, en beide partijen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de kosten ervan. Plaats je de schutting volledig op je eigen grond (bijvoorbeeld een paar centimeter binnen de erfgrens), dan hoef je geen toestemming te vragen, maar draag je ook zelf de verantwoordelijkheid voor de kosten en het onderhoud.

2. Overleg met de buren: Voorkom problemen

Het is altijd verstandig om, ook als je van plan bent de schutting volledig op eigen terrein te plaatsen, eerst te overleggen met je buren. Dit voorkomt niet alleen onenigheid, maar kan ook tot een prettige samenwerking leiden. Misschien willen de buren bijdragen aan de kosten als jullie samen een nieuwe schutting op de erfgrens plaatsen.

Bovendien kunnen je buren specifieke voorkeuren hebben voor het soort schutting of de hoogte ervan, en het is altijd beter om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Houd er rekening mee dat sommige buren bezwaar kunnen maken tegen de hoogte of het ontwerp van de schutting, vooral als deze hun uitzicht belemmert of schaduw veroorzaakt. Open en transparante communicatie kan veel problemen voorkomen.

3. Hoe hoog mag een schutting zijn?

Een van de meest gestelde vragen over schuttingen is: hoe hoog mag deze zijn? In Nederland gelden hier duidelijke regels voor. Voor een schutting die aan de voorzijde van je huis staat (de tuin of erf aan de straatkant) geldt een maximale hoogte van 1 meter. Dit zorgt ervoor dat er geen obstakels zijn voor de veiligheid en zichtbaarheid van de openbare weg.

Voor schuttingen in de achtertuin of aan de zijkant van je huis, mag de schutting maximaal 2 meter hoog zijn. Wil je een hogere schutting plaatsen, dan heb je een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Het is verstandig om deze vergunning op tijd aan te vragen als je speciale wensen hebt wat betreft de hoogte, aangezien het proces enkele weken kan duren.

4. Schutting en welstandsregels

Naast landelijke regels zijn er ook gemeentelijke voorschriften en welstandsregels die van invloed kunnen zijn op het plaatsen van een schutting. Dit zijn regels die ervoor zorgen dat nieuwe bouwwerken, waaronder schuttingen, passen binnen het karakter van de wijk. Zo kan een gemeente eisen dat schuttingen een bepaalde kleur of materiaal hebben, of dat ze bijvoorbeeld een open structuur moeten hebben (zoals gaas of hekwerk in plaats van een dichte houten schutting).

Het is raadzaam om bij je gemeente na te vragen of er specifieke welstandsregels gelden voor jouw wijk. Dit voorkomt dat je later je schutting moet aanpassen of zelfs verwijderen omdat deze niet voldoet aan de gemeentelijke voorschriften.

https://kokosystems.nl/bamboe-schuttingen/

Andere berichten uit deze categorie

Waarop Moet Je Letten bij het Kiezen van Slaapkamermeubilair?

Lees dit artikel

Het ultieme comfort: een diepe duik in de wereld van tweepersoonsbedden 180×200

Lees dit artikel

De magie van kunst aan je muur: meer dan enkel decoratie

Lees dit artikel