Niets is vervelender dan jouw baan te verliezen door een onhoudbare situatie op de werkvloer. Denk hierbij aan een conflict tussen jou en je werkgever die intussen zo hoog is opgelopen dat jij al een langere tijd niet meer met plezier naar je werk gaat. In dit geval is het beter om de organisatie te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Een vaststellingsovereenkomst is hiervoor dé perfecte oplossing en is een contract tussen jou en je werkgever partijen waarin jullie afspreken hoe jullie bepaalde geschillen of conflicten gaan regelen. Het belangrijkste doel is om de beide partijen te helpen bij het bereiken van een snelle en efficiënte oplossing zonder dat beiden een rechtszaak hoeven te starten. Maar kan je nou precies verwachten in een vaststellingsovereenkomst? En waarom is deze overeenkomst zo belangrijk? Dat vertellen wij je graag in dit artikel!
Wat bevat een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst bevat meestal meerdere onderdelen, waaronder een feitenrelaas dat het geschil schetst, de door beide partijen overeengekomen oplossing en bepalingen voor het verstrekken van financiële vergoedingen. Het is belangrijk dat beide partijen de overeenkomst volledig begrijpen alvorens het te ondertekenen en akkoord gaan met alle voorwaarden in de overeenkomst. De vaststellingsovereenkomst is meestal ook ondertekend door de advocaten van beide partijen en is daardoor juridisch bindend. Door de overeenkomst uiteindelijk te ondertekenen, doen beide partijen afstand van hun rechten om in de toekomst een rechtsvordering tegen elkaar in te stellen, zelfs wanneer zij het niet eens zijn met de voorwaarden van de overeenkomst.
Waarom is een vaststellingsovereenkomst belangrijk?
Moet jij binnenkort een vaststellingsovereenkomst ondertekenen? Dan is het belangrijk om te weten waarom deze overeenkomst ontzettend belangrijk is. Een vaststellingsovereenkomst stelt beide partijen in staat om tot een onderling overeengekomen oplossing te komen, zonder dat een rechtszaak of andere langdurige juridische procedures nodig zijn. De overeenkomst zet uiteen wat elke partij is overeengekomen te doen en geeft duidelijkheid over hoe een geschil zal worden opgelost als het zich voordoet in de toekomst. De overeenkomst dient ook om de belangen van beide partijen te beschermen en ervoor te zorgen dat alle betrokkenen zich bewust zijn van hun rechten en verplichtingen.
Waarom is het belangrijk om hulp in te schakelen bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst?
Er zijn veel regels en wetten die van toepassing kunnen zijn op het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk om een vaststellingsovereenkomst op te stellen met de hulp van een ervaren advocaat of juridisch expert, omdat deze persoon kan helpen bij het beoordelen van de overeenkomst en bij het bepalen of deze rechtsgeldig is en aan alle wettelijke eisen voldoet. Bovendien kan een juridisch expert beoordelen of de aangeboden transitievergoeding bij ziekte voldoende is. Mocht dit niet het geval zijn, dan heb je nog ruimte om hier samen met jouw werkgever over te onderhandelen. Op die manier weet je zeker dat je niet benadeeld wordt!